Носителят на ОСКАР Павел Павликовски ще бъде специален гост на 23-тия София

...
Носителят на ОСКАР Павел Павликовски ще бъде специален гост на 23-тия София
Коментари Харесай

Носителят на Оскар Павел Павликовски идва в София с най-добрия европейски филм на 2018 `Студена война`

Носителят на ОСКАР Павел Павликовски ще бъде специален гост на 23-тия София Филм Фест с най-хубавия европейски филм на 2018 „ Студена война “.

След като завоюва наградата за постановка в Кан 2018 (успех с голяма значителност за полското кино!) и обра най-важните оценки на Европейските кино награди, сниманата в черно-бяло драма на полския режисьор не изненада никого и с попадането си в листата със заглавия, от които ще бъдат определени номинациите за „ Оскар ” за най-хубав чуждоезичен филм.

Американската киноакадемия познава творчеството на Павликовски - през 2015 година точно неговият „ Ида “ завоюва „ Оскар “ за най-хубав чуждоезичен филм.

Павликовски идва за повторно на София Филм Фест, откакто показа персонално пред българската аудитория „ Моето лято на любовта “ през 2005 година.

„ Студена война “ е завладяваща любовна история, сплела съдбовно орисите на двама души с разнообразни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война сред Източна и Западна Европа през 50-те години на предишния век. Двамата са съдбовно несъответствуващи един за различен, само че връзката им е предопределена от ориста, а филмът споделя за една невъзможна любовна история във времена, безусловно непознати на днешните поколения…

Павел Павликовски черпи ентусиазъм за творбата си от ориста на своите родители, като даже кръщава героите си на тях.

„ Те бяха най-интересните трагични облици, на които съм попадал – мощни персони, които се обичаха и мразеха. ” - споделя за тях режисьорът. Двамата се влюбват, предават се, събират се още веднъж, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира неведнъж до края на виталния им път през 1989 година, малко преди рухването на Берлинската стена. „ Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история. “

„ Разкъсаната завеса на любовта е главната тематика в мистериозния, музикално възвишен и образно изумителен филм на Павел Павликовски. Ранената обич се разрушава и увяхва в свободата на непознатата страна, попада в обречената гравитационна мощ на родината и се извисява макар дълбините от цинизъм, безсилие, послушание и боязън. Подобно на предходния филм на Павликовски, „ Ида “, това е творба, отдадена на тъмното сърце на самата Полша. “

Питър Брадшоу, The Guardian

Визитата на Павел Павликовски е в партньорство с Полския институт в София и част от „ Фокус Полша “ на 23-тия София Филм Фест.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР